UTRECHT - De NS, de KLM en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS hebben maandag twaalf hogesnelheidstreinen besteld voor de HSL-Zuid tussen Amsterdam en Brussel. De treinen worden gebouwd door de Italiaanse firma AnsaldoBreda en gaan vanaf april 2007 rijden.

De nieuwe hogesnelheidstreinen zullen in anderhalf uur van Amsterdam via Schiphol, Rotterdam en Antwerpen naar Brussel rijden. Een reis van Amsterdam naar Rotterdam kost straks nog maar iets meer dan een half uur. De bestaande Thalys-hogesnelheidstreinen zullen op het traject Amsterdam-Parijs blijven rijden.

De High Speed Alliance (HSA), het samenwerkingsverband van de NS en de KLM dat de HSL-Zuid exploiteert, maakte niet bekend hoeveel de treinen exact kosten. Volgens de NS gaat het om "enkele honderden miljoenen euro's".

In Europa rijden al verschillende hogesnelheidstreinen van de Italiaanse firma rond. De treinen halen een topsnelheid van 250 kilometer per uur en bieden plaats aan 139 eersteklas en 409 tweedeklas passagiers. De HSA heeft een optie genomen op nog eens veertien treinen.