LEEUWARDEN - Een deel van het openbaar vervoer in Friesland ligt maandagmiddag stil. Ongeveer de helft van het personeel van het vervoersbedrijf NoordNed heeft om 14.00 uur het werk neergelegd. De verwachting is dat het openbaar vervoer tot zeker half zes stil ligt.

Het gaat om een werkonderbreking die is georganiseerd door het personeel. De vakbonden doen niet mee, maar hebben wel begrip voor de actie. Vervoersorganisatie Rover vindt de werkonderbreking echter "onacceptabel", vooral omdat de actie niet tijdig is aangekondigd. Daardoor waren reizigers niet in de gelegenheid te voorzien in een andere manier van vervoer.

De werkonderbreking heeft twee redenen. Enerzijds voelt de ondernemingsraad zich geschoffeerd door de directie omdat afspraken niet goed worden nagekomen. Op 11 maart gaf de OR aan niet meer in gesprek te zijn met de directie.

Een andere aanleiding voor de actie is een uitspraak van NoordNed-directeur Koos Braam. Hij zei eind april dat een budgetinkrimping vrijwel zeker zal leiden tot gedwongen ontslagen.

Om 15.00 uur werd een bijeenkomst gehouden met stakende conducteurs en chauffeurs. Daarbij waren ongeveer tweehonderd medewerkers aanwezig. In totaal werken vierhonderd mensen bij NoordNed in Friesland.