AMSTERDAM - Het uitgeefconcern De Telegraaf heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 29,5 miljoen euro. Het jaar ervoor kwam er nog een nettowinst van 48,5 miljoen euro uit de bus.

Bekijk de video

Het verlies is iets lager dan was verwacht. In december had De Telegraaf laten weten dat het verlies weleens op 32 miljoen euro zou kunnen uitkomen. De oorzaken zijn lagere advertentie-inkomsten en hoge incidentele lasten, vooral in de tweede helft van 2001.

Onder de lasten valt een bedrag van 18,8 miljoen euro aan reorganisatievoorzieningen. Ook schreef het concern 27,7 miljoen euro aan goodwill af bij Dagblad De Gooi- en Eemlander wegens een lagere oplage en minder advertentie-inkomsten. De internetactiviteiten leverden een verlies op van ongeveer 28 miljoen euro.

De bezuinigingen die De Telegraaf begin vorig jaar invoerde, bleken niet voldoende om de achteruitgang van de resultaten op te vangen. In oktober volgde het besluit om driehonderd banen te schrappen.

Onder meer door deze maatregel verwacht het concern dit jaar een hogere winst - exclusief incidentele lasten - te bereiken. De eerste helft van het jaar zal echter nog wel een aanzienlijk lagere winst laten zien dan de eerste helft van 2001.