TOKIO - De prijs voor ruwe olie is gezakt. Op de olietermijnmarkten in het Verre Oosten deed een vat (159 liter) Amerikaanse olie maandag 39,65 dollar. Dat is fors minder dan de ,85 dollar die vorige week nog moest worden betaald.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het goedkoper worden van de olie is een gevolg van een oproep van Saudi-Arabië aan zijn medegenoten van het oliekartel OPEC om de productie te verhogen. Ook de ministers van Financiën van de grote industrielanden, de G7, deden een duit in het zakje door de olieproducerende landen te vragen 'krachtdadig' te handelen.

Op een informele bijeenkomst in Amsterdam stelden de ministers van de OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, dit weekeinde dat een eventueel besluit over een productievergroting zal vallen op hun officiële bijeenkomst op 3 juni in Beiroet.

Saudi-Arabië

Saudi-Arabië is niet alleen bereid om zijn productie te verruimen, het wil ook zijn productiecapaciteit vergroten door nieuwe olievelden in gebruik te nemen. Saudische functionarissen verklaarden tegen de zakenkrant The Wall Street Journal dat daardoor de productie kan worden vergroot van de huidige 10,5 miljoen tot 11,3 miljoen vaten per dag.

Mocht het nodig zijn, dan kan het land nog meer ongebruikte velden tot ontginning brengen, aldus de functionarissen. De Saudische productie kan zo oplopen tot 12 miljoen vaten olie per dag.