LONDEN - De Britse muziekgroep EMI schrapt de komende maanden banen om beter te kunnen concurreren met andere muziekuitgevers. Het merendeel van de banen verdwijnt al deze maand, de rest uiterlijk in september. Dat heeft EMI woensdag bekendgemaakt.

De maatregelen komen niet uit de lucht vallen. Sinds oktober studeerde de directie op een reorganisatieplan omdat de winsten bij de muziekgroep tegenvallen.

Zo was EMI genoodzaakt een miljoenencontract met de Amerikaanse zangeres Mariah Carey af te kopen. EMI schrijft in het huidige boekjaar totaal 130 miljoen pond af voor mislukte avonturen.

De Nederlandse divisie van EMI ontkomt niet aan de ingreep. De Hilversumse tak verwacht half april terug te gaan van 97 naar 80 medewerkers. Enkele afdelingen worden daarvoor samengevoegd.

De reorganisatie heeft weinig gevolgen voor de Nederlandse artiesten, verwacht directeur N. van Hoff in Hilversum. "Met name omdat wij de afgelopen twee jaar al zeer kritisch naar labels hebben gekeken, en al van een aantal acts afscheid hebben genomen." EMI is in Nederland onder meer uitgever van André Hazes en Twarres.

Besparen

Wereldwijd reserveert de muziekgroep 110 miljoen pond voor de ontslagronde. De reorganisatie moet het huidige boekjaar al 13 miljoen pond aan kosten besparen en het jaar erop 76 miljoen pond. EMI voorziet uiteindelijk een kostenbesparing van 98,5 miljoen pond per jaar.

Op de effectenbeurs in Londen steeg het aandeel EMI woensdag met ,4 procent. Het aandeel staat al twee jaar onder druk omdat overtuigende resultaten uitblijven. De kosten zijn te hoog, terwijl concurrentie uit de internethoek toeneemt, vinden beleggers.

Bovendien lukte het de kleinste onder de vijf grote muziekuitgevers niet aansluiting te vinden bij een concurrent. Zo stuitten fusiepogingen met Warner Music en BMG op verzet van de Europese en de Amerikaanse mededingingsautoriteiten.