AMSTERDAM - Nederlandse particuliere beleggers hebben in 2003 veel meer geklaagd over banken en vermogensbeheerders. Het aantal klachten bij het Dutch Securities Institute (DSI) is met 62 procent toegenomen tot 737. Dat bleek zaterdag uit het jaarverslag van DSI.

In de cijfers zijn de enorme stroom bezwaren over aandelenlease niet meegenomen. Het aantal klachten over deze vorm van beleggen met geleend geld liep op tot ruim 1500, tegen 115 in 2002. Het merendeel van deze geschillen is niet behandeld om pogingen om zaken te schikken niet in de weg te zitten.

Uitgangspunt

DSI, het klachtenloket van de effectenbranche, deed begin dit jaar wel uitspraak in tien zaken die model staan voor het grootste deel van bezwaren. Die vormen het uitgangspunt voor de commissie Oosting die sinds september in opdracht van minister Zalm van Financiën tot een oplossing probeert te komen.

Duizenden particuliere beleggers kwamen twee jaar geleden in financiële problemen toen door sterk gedaalde aandelenkoersen hun aandelenleasecontract veel meer geld ging kosten dan verwacht. De leningen die Dexia-klanten afsloten om aandelen te kopen, zouden met koerswinsten worden afbetaald. Door de lagere koersen bleven veel mensen echter met een forse restschuld zitten.

Schadevergoeding

Het is onzeker of de poging van Oosting gaat lukken. Hij heeft tot dinsdag de tijd want dan staan de grootste partijen in het conflict voor het eerst voor de rechter. De stichting Leaseverlies eist namens tienduizenden klanten van Dexia een schadevergoeding die naar eigen zeggen in de miljarden kan gaan lopen. Als deze zaak is begonnen, is een schikking onmogelijk. De leden van de stichting zeggen te zijn misleid door verhullende reclame voor het beleggen met geleend geld.

De zaken over aandelenlease kostten in 2003 volgens DSI "zeer veel werk" en dat ging ten koste van het aantal uitspraken van de geschillencommissie in andere kwesties. Dat aantal zakte van 230 naar 207.