AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vrijdag gewaarschuwd tegen het bedrijf Baker & White. De onderneming biedt volgens de toezichthouder effectendiensten aan zonder vergunning. Daarmee overtreedt Baker & White de wet toezicht effectenverkeer, aldus de AFM.

Baker & White zegt geld te investeren voor beleggers in beursgenoteerde ondernemingen en andere projecten en is volgens de internetpagina's van het bedrijf gevestigd in Hongkong. De AFM stelde vrijdag echter dat het genoemde adres niet van de onderneming is.

Bij de Consumentenbond zijn deze maand meerdere klachten binnengekomen over Baker & White. Verschillende personen meldden via de telefoon te zijn benaderd voor de aankoop van aandelen. Daarbij werden koersstijgingen van 16 procent per dag voorgespiegeld.

Agressieve verkoop

De verkopers maken volgens de klagers gebruik van agressieve verkooptechnieken. Het eerste telefoontje lijkt een onschuldige enquête, onder meer over favoriete kleuren. Maar in het tweede gesprek dat kort daarna volgt, proberen de bellers met de belofte van gouden bergen mensen tot investeren te dwingen, zo blijkt uit de klachten bij de bond.

Baker & White komt voor op een zwarte lijst van de Hongkongse beurstoezichthouder met effectenhandelaren. Die hebben geen vergunning of maken zich schuldig aan zogeheten 'boiler room'-praktijken waarbij telefonische verkopers potentiële klanten onder druk zetten om hun geld te beleggen in een onbekend aandeel of vreemde obligatie.

Wie toehapt moet vaak snel betalen om de aandelen te krijgen, maar krijgt pas later zijn vaak valse of waardeloze aandelen geleverd. Contact opnemen met de verkopers is vaak nauwelijks mogelijk. In veel gevallen is een onderneming maar korte tijd actief om daarna te verhuizen.

Volgens de Hongkongse tegenhanger van de AFM zijn veel van de bedrijven alleen in naam in deze stadstaat gevestigd. De zwarte lijst omvat enkele tientallen namen.