AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben een rustige dag. Weinig nieuws en nog minder handel kenmerkten vrijdag de stemming de dag na hemelvaartsdag. Een vlak slot op Wall Street ondanks hoge olieprijzen brachten kleine koerswinsten op de borden.

Bekijk video: OPEC-bijeenkomst in Amsterdam Modem/ Breedband

In Parijs waren beleggers het meest kooplustig. Graadmeter CAC pakte 0,7 procent na ruim een uur handel. In Frankfurt steeg de DAX ,6 procent. Amsterdam en Londen veerden het minst op na de verliezen van donderdag. Beide indices stegen 0,4 procent. De AEX stond op een stand van 331,98 punten.

OPEC

Beleggers kijken uit naar de bijeenkomst van de olieproducerende landen in Amsterdam. De OPEC-ministers komen zaterdag en zondag informeel bijeen in de hoofdstad op een energieconferentie, maar de markt wacht op een signaal over aanpassing van de productie van ruwe olie. Dat kan de wederom tot recordhoogte gestegen prijs voor een vat van het zwarte goud wellicht temperen.

De winsten van vrijdag waren een licht herstel na de verliezen op donderdag. Een afwaardering van mobieltjesfabrikant Nokia en de daaropvolgende koersdaling van het Finse aandeel deerde technologiebeleggers weinig. Die keken liever naar de positieve berichten uit de Amerikaanse halfgeleidersector die donderdag wezen op beter verkopen.

Philips

In Amsterdam zette dat onder meer Philips en ASML op bovengemiddelde winsten. De koersen van deze aandelen stegen 0,7 en ,8 procent. Infineon pakte in Frankfurt 2,1 procent en was daarmee de lijstaanvoerder.

Verliezers

Onder het zestal verliezers bevonden zich onder meer Akzo, DSM, Heineken en Buhrmann. Hoge olieprijzen nekken de chemieconcerns die duurdere grondstoffen moeten inkopen, de zwakkere dollar trok vooral aan Buhrmann.

Een euro kostte vrijdagochtend 1,2015 dollar, bijna een dollarcent meer dan donderdag bij het slot in Amsterdam. Europese verzekeringsconcern wonnen door de koersstijging van Allianz, het Duitse financiële concern. In Amsterdam stonden de financiële waarden eveneens op winst. Aegon bleef iets achter door de zwakkere dollar. De Haagse verzekeraar denkt het risico van valutaschommelingen niet af en haalt bovendien een groot deel van zijn winst in de Verenigde Staten.

Nedcon

Op de lokale markt sprong magazijninrichter Nedcon 21 procent op. Het Oostenrijkse staalconcern deed voorbeurs een bod op het bedrijf uit Doetinchem. Als het slaagt, verdwijnt weer een fonds van de beurs in Amsterdam. Gucci, Petroplus, Delft Instruments, VendexKBB en Rodamco Europ gingen Nedcon al voor dit jaar.