ZEEWOLDE - Sportwagenfabrikant Spyker heeft in zijn ruim driejarige bestaan nog nooit winst gemaakt. De onderneming had daardoor eind 2003 een negatief eigen vermogen van ruim 4 miljoen euro. Grootaandeelhouder John de Mol is van plan over een half jaar uit het bedrijf te stappen.

Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde prospectus dat Spyker heeft opgesteld voor de aanstaande beursgang. Spyker gaat eind mei naar de beurs en verwacht ruim 12 miljoen euro op te halen. De beursgang is nodig om de financiële positie te versterken. De helft van de opbrengst gaat op aan het aflossen van een bankschuld van bijna 6 miljoen euro.

Verliezen

De verliezen van Spyker liepen op van ruim 3 ton in 2001, tot ,12 miljoen euro 2002 naar 4,81 miljoen euro in 2003. De onderneming zegt in het prospectus geen garantie te kunnen geven dat het in de toekomst wel in de zwarte cijfers komt.

Uit het prospectus blijkt verder dat grootaandeelhouder John de Mol na de beursgang zijn geld uit Spyker terugtrekt. De mediamiljonair is nu voor bijna een derde eigenaar van de fabrikant, maar "is van plan zijn aandelen te verkopen zo snel als is toegestaan", aldus het prospectus. De Mol mag de aandelen zes maanden niet verkopen, zo is afgesproken.

Volgens F. Botman van Talpa, De Mols investeringsmaatschappij, "wil Talpa alleen zijn recht voorbehouden om het belang te kunnen verkopen". Hij zegt "niet te weten" of De Mol de aandelen Spyker over een halfjaar op de markt gaat brengen.

Licenties

Voor een van de belangrijkste afzetmarkten, de Verenigde Staten, heeft Spyker niet de officiële papieren om de modellen op de markt te brengen. Om deze licenties te verkrijgen heeft de fabrikant zes van de in totaal achttien geproduceerde auto's naar de Verenigde Staten moeten brengen voor een testperiode van een halfjaar. Spyker denkt dat in 2004 de vergunningen rond kunnen komen.