AMSTERDAM - Het telecom- en kabelbedrijf Versatel wil koste wat het kost af van de enorme schuldenlast van 1,7 miljard euro. Versatel is bereid uitstel van betaling aan te vragen om onwillige obligatiehouders (schuldeisers) te dwingen akkoord te gaan met een plan om schulden te ruilen voor cash en aandelen. Dat maakte de onderneming donderdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers over 2001.

Bekijk video: CEO Versatel over zijn jaarcijfers

Bekijk ook de analyse

In oktober vorig jaar presenteerde Versatel een eerste voorstel. Het voorstel om 90 procent van de schuld (1,7 miljard euro) in te ruilen voor 280 miljoen euro in contant geld en 138 miljoen nieuwe aandelen werd donderdag door de obligatiehouders van de hand gewezen.

Nu heeft een groep obligatiehouders betere voorwaarden bedongen. In totaal biedt Versatel nu een bedrag van 350 miljoen euro en een aandelenbelang van 80 procent. Als dat lukt verandert Versatel van een door schulden geplaagde onderneming opeens in een bedrijf met een sterke balans.

Het telecom- en kabelbedrijf heeft inmiddels de instemming van een groep van vier obligatiehouders, die 33 procent van de schuldpapieren in handen heeft. Aan die groep is weer een andere partij verbonden. Samen hebben ze 74 procent van de obligaties in handen. Versatel eist instemming van minimaal 99 procent van de obligatiehouders. Zo niet, dan vraagt het bedrijf uitstel van betaling aan.

Dwingen

"De curator zal doen wat het beste is voor iedereen en obligatiehouders dwingen in te stemmen met het plan. Wij denken dat de obligatiehouders akkoord gaan met het plan, want het is het beste voor de onderneming en voor henzelf", stelde financieel directeur M. Lazar.

In het plan is ook een passage opgenomen waarin staat dat Versatel alles laat zoals het is als minder dan 75 procent van de schuldeisers akkoord gaat. In dat geval heeft het bedrijf voldoende contanten in huis om het uit te houden tot 2004. De kans dat het plan van tafel wordt geveegd, is echter uiterst klein, omdat Versatel zo goed als zeker de instemming heeft van 74 procent van de obligatiehouders.

Nettoverlies hoger dan de omzet

Versatel moet ook wat doen aan de schuldenlast, want de rentekosten rijzen de pan uit. In 2001 betaalde het bedrijf ,1 miljoen aan rentelasten. Mede daardoor was het nettoverlies hoger dan de omzet. In 2001 verloor de onderneming 378,6 miljoen euro, tegen 421,3 miljoen in het jaar 2000. De omzet nam 41 procent toe tot 255 miljoen euro.

De toekomst van Versatel valt of staat met de instemming over het schuldenomruilplan. De rente op de obligaties is alleen al goed voor meer dan 150 miljoen euro per jaar.

Als gevolg van de financiële problemen degradeerde het aandeel Versatel onlangs van de belangrijkste beursgraadmeter AEX-index naar de MidKap-index. Versatel zit op het strafbankje van de effectenbeurs, omdat het een negatief eigen vermogen heeft. Als Versatel het vermogen niet binnen een kleine drie maanden positief krijgt, wordt het fonds uit de MidKap-index verwijderd.

/ECONOMIEVersatel wil schuldeisers afkopenAandeel Versatel stort in (video)