AMSTERDAM - John de Mol is weer grootaandeelhouder van Versatel. Hij heeft zijn belang in de telecomonderneming uitgebreid van 1,3 procent naar 5,1 procent, bleek woensdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Op de effectenbeurs maakte het aandeel Versatel een koerssprong van bijna 10 procent.

De Mol was eerder al voor 10 procent eigenaar van Versatel, maar verkocht begin maart het grootste deel van dat belang. Met de opbrengst kocht hij aandelen van tv-bedrijf Fox Kids Europe, waarin hij sindsdien een belang van 10 procent heeft.

De Mol belegt via zijn investeringsonderneming Talpa. Naast de deelnemingen in Nederlandse beursgenoteerde bedrijven had hij tot februari een paar jaar een belang in de Engelse voetbalclub Manchester United.

Bovendien is hij eigenaar van radiostation Noordzee FM en deels van de Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker. Dat laatste bedrijf maakte woensdag bekend naar de beurs te gaan, waarbij De Mol samen met mede-eigenaar Victor Muller ongeveer de helft van de aandelen in handen krijgen.

De Mol vergaarde zijn fortuin in 2000 bij de verkoop van het amusementsconcern Endemol aan het Spaanse Telefónica. Hij bleef na de overname als topman aan, maar liet in 2003 de zakelijk leiding achter zich. De Mol bleef wel als creatieve topman in dienst, maar vertrok begin mei definitief bij 'zijn' bedrijf na de benoeming van een nieuwe Spaanse directeur.