WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft Alan Greenspan voordragen voor een vijfde termijn als bestuursvoorzitter van het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, de Federal Reserve ('Fed'). Dat heeft woordvoerder Scott McClellan van het Witte Huis dinsdag meegedeeld. De huidige termijn loopt af op juni.

Dat Bush de 78-jarige Greenspan nog wat langer wil laten zitten, is geen verrassing. De president heeft er met het oog op de verkiezingen in november geen baat bij nog meer onzekerheid te scheppen op de financiële markten, waar de bankier een uitstekende reputatie heeft opgebouwd. Greenspan kreeg in 1987 de leiding van de Fed onder president Reagan.

Volledige termijn

Het is de vraag of Greenspan een volledige nieuwe termijn van vier jaar zal volmaken, niet alleen gezien zijn leeftijd. Zijn veertienjarige termijn als lid van het Fed-bestuur, die los staat van die als voorzitter, loopt af op 1 februari 2006 en kan bij de bestaande wetgeving niet worden verlengd.

Op de vraag of president Bush het Congres zal vragen het mogelijk te maken dat Greenspan een volledige nieuwe termijn als voorzitter uitdient, wilde zijn woordvoerder McClellan niet ingaan.