STADSKANAAL - De halfgeleidervestiging van Philips in Stadskanaal sluit definitief de deuren. De productie wordt verplaatst naar China. De 250 werknemers komen op straat te staan. Philips kan gedwongen ontslagen niet uitsluiten, zo liet het elektronicaconcern dinsdag weten.

Het personeel is dinsdagmiddag ingelicht over de voorgenomen sluiting. Volgens Piet Fortuin van CNV Dienstenbond wil Philips direct na de zomervakantie beginnen met het overhevelen van de productie naar China. Eind 2005 moet de vestiging definitief dicht zijn.

Nieuwe eigenaar

Philips was op zoek naar een nieuwe eigenaar voor de vestiging, maar die werd niet gevonden. Lange tijd was het bedrijf PLATIN-Q Electronics uit Maastricht in beeld als overnamekandidaat. Dit bedrijf haakte echter op het laatste moment af omdat het de financiering niet rond kreeg.

Volgens Fortuin heeft Philips zich na het terugtrekken van PLATIN-Q onvoldoende ingespannen om de vestiging in Stadskanaal te verkopen. De vakbondsman denkt dat Philips de lat sinds de laatste verkooppoging alleen maar hoger heeft gelegd.

Sociaal plan

De sluiting van de vestiging zal grote gevolgen hebben voor de werknemers die op straat komen te staan. "De meeste werknemers zijn boven de vijftig. Het zal voor hen bijna onmogelijk worden om ander werk te vinden", aldus Fortuin. Er wordt zo snel mogelijk onderhandeld over een sociaal plan.

FNV Bondgenoten wil dat de veelal hoogopgeleide werknemers via omscholingen worden bemiddeld naar ander werk. Hiervoor moet volgens de bond zeker vier jaar de tijd worden genomen. De vakbond gaat binnenkort praten met mogelijk andere kandidaten om het Philips-bedrijf over te nemen. FNV vreest dat de sluiting ook toeleveringsbedrijven forse schade oplevert. "Dat zou mogelijk nog eens honderden banen extra kosten", aldus bestuurder H. Martens.

Chips

In Stadskanaal maakt Philips onderdelen voor onder meer televisies, zoals chips. Philips vestigde zich in 1955 in Stadskanaal. In de hoogtijdagen werkten er meer dan 3000 mensen.