AMSTERDAM - Het Italiaanse Gucci, producent van luxe goederen, heeft vorig jaar de nettowinst zien dalen van 337 miljoen dollar (381 miljoen euro) naar 278 miljoen dollar (315 miljoen euro). De omzet ging met 1,2 procent omhoog naar 2285 miljoen dollar (2582 miljoen euro). Gezien de huidige economische onzekerheden is Gucci voorzichtig met uitspraken over 2002.

De winstdaling van het bedrijf, genoteerd op de Amsterdamse beurs, komt niet echt onverwacht. Na de aanslagen in de VS in september waarschuwde Gucci direct voor de gevolgen daarvan. Het bedrijf kwam na een goed eerste halfjaar met een halvering van de winst in het derde kwartaal.

President Domenico de Sole toonde zich donderdag dan ook tevreden over de uitkomsten van 2001, en vooral over die van het laatste kwartaal. "Terwijl de consumentenbestedingen terugvielen, bleek ons concern een van de weinige in de luxegoederensector die nog een omzetstijging wist te boeken en winstgevend bleef."

De Sole denkt toch dat er dit jaar een omzet uit de bus kan komen van 2,7 miljard euro. Gucci rekende tot nu toe in dollars, maar gaat dit jaar over op de euro.

In het vierde kwartaal wist Gucci zelfs een operationele marge voor goodwill te halen van 33,6 procent, een historisch record. Dat bracht het cijfer voor het hele jaar op 30,5 procent. Ook voor 2002 mikt het Italiaanse concern op ongeveer dezelfde marge.

Gucci wordt stapsgewijs overgenomen door het Franse modehuis Pinault-Printemps-Redoute. Deze moet uiterlijk maart 2004 een bod uitbrengen op de aandelen die dan nog niet in zijn bezit zijn. De cijfers werden op de beurs goed ontvangen. Terwijl Euronext Amsterdam overwegend lager was, klom Gucci snel bijna 2 procent in waarde.