PARIJS - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet begint een juridisch gevecht tegen de Europese goedkeuring voor de overname van KLM door Air France. De onderneming maakte dinsdag bekend dat ze een klacht heeft ingediend bij het Europese Hof van Justitie.

De procedure moet er uiteindelijk toe leiden dat het Hof het besluit van de Europese Commissie om een combinatie van KLM en Air France toe te staan, vernietigt.

Benadeeld

Volgens easyJet worden consumenten benadeeld door de overname. Zo zouden Franse consumenten, in het bijzonder in Parijs, minder keuze hebben uit luchtvaartmaatschappijen, waardoor zij meer moeten betalen voor een ticket.

De Europese Commissie is niet onder de indruk. Een woordvoerder van Europees commissaris Mario Monti (Concurrentiezaken) liet weten dat "easyJet naar het Hof kan gaan".

Adequate maatregelen

De commissie is blij met de bundeling van KLM en Air France en er zijn adequate maatregelen genomen doordat de nieuwe luchtvaartcombinatie 94 start- en landingsrechten beschikbaar moet stellen aan nieuwkomers in de luchtvaart. "Dat is pro-consument en pro-nieuwkomers", aldus de woordvoerder.