ARNHEM - Het energieconcern Essent heeft in de jaren -2003 voor ruim 800 miljoen euro te veel omzet in zijn jaarrekeningen opgevoerd. Dit als gevolg van een boekhoudkundige blunder. Dat heeft een woordvoerder van Essent dinsdag bevestigd.

Volgens de woordvoerder heeft de "onnozele" fout geen effect op de brutomarge, de winst en de vermogenspositie van Essent. De fout kwam vorige maand aan het licht en inmiddels zijn de jaarrekeningen met terugwerkende kracht gecorrigeerd.

De fout ontstond doordat interne omzet ten onrechte werd meegenomen in de concernomzet. Het betrof de interne omzet van de inkoopafdeling van Essent, die gas doorverkocht aan de eigen productiedivisie, die het vervolgens omzet in elektriciteit. Over de jaren 2000, 2001, 2002 en 2003 werd achtereenvolgens 35, 322, en 173 miljoen euro te veel omzet in de boeken opgenomen.

"Die interne omzet en interne kosten hadden eruit moeten worden gehaald", aldus de woordvoerder. Dat dit in al die jaren niet is gebeurd, komt doordat er intern niet goed is opgelet, aldus de woordvoerder. Ook de externe accountant Ernst & Young ontdekte de fout niet.

Volgens Essent is er niemand persoonlijk beter geworden van het 'opkrikken' van de omzet. Het energiebedrijf heeft de controlestructuur inmiddels aangepast. Essent is niet van plan om een andere accountant in de arm te nemen.

De fout is er volgens de woordvoerder ingeslopen tijdens de "hectische fusie" in 1999 tussen de energiebedrijf Edon en Pnem/Mega, waaruit het huidige Essent is ontstaan.