EINDHOVEN - Ryanair is uitermate optimistisch gestemd over de nieuwe lijndienst die de Ierse prijsbreker vanaf volgende maand gaat onderhouden tussen Londen Stansted en Eindhoven Airport. Algemeen directeur M. O'Leary verwacht dat hij het komend jaar al meer dan 100.000 passagiers kan vervoeren.

Ryanair begint met een dagelijkse retourvlucht. O'Leary gaat ervan uit dat die frequentie binnen een jaar wordt uitgebreid tot twee of drie vluchten. Ook wil hij vanaf Eindhoven naar andere Europese bestemmingen gaan vliegen.

Ryanair claimt dat het de goedkoopste luchtvaartmaatschappij in Europa is. Ter introductie kost een enkeltje van Eindhoven naar Londen niet meer dan 15 euro. In de toekomst kost een ticket tussen de twintig en dertig euro, verwacht O'Leary. Dat is volgens hem mede afhankelijk van de bezettingsgraad. Is die laag, dan wordt het kaartje goedkoper.

Goedkoop

De maatschappij is volgens O'Leary zo goedkoop omdat de kosten in vergelijking met andere ondernemingen extreem laag zijn. "We vliegen met nieuwe, grote vliegtuigen die op de plaats van bestemming niet langer dan 25 minuten aan de grond staan. Dat betekent dat hetzelfde toestel meer vluchten per dag kan uitvoeren. We verstrekken geen maaltijden aan boord. We zijn net een busbedrijf. Bovendien verkopen we de meeste tickets via internet."

Ryanair vervoert dit jaar op 76 routes in dertien landen volgens eigen zeggen 13 miljoen passagiers. De maatschappij groeit jaarlijks met 25 procent. Dat betekent volgens O'Leary dat Ryanair over zeven jaar de grootste maatschappij in Europa is. Eindhoven is de eerste bestemming die de prijsbreker in Nederland aandoet.

De maatschappij vliegt met de Boeing 737-800. Daarin is plaats voor 189 passagiers. Een ideaal aantal, aldus O'Leary. Hij heeft zeer recent bij Boeing honderd nieuwe toestellen besteld.