EINDHOVEN - De overname van het regionale energiebedrijf NRE in Eindhoven door het Spaanse concern Endesa is vrijwel zeker van de baan. Het ministerie van Economische Zaken gaat niet akkoord met de condities die Endesa en NRE in het contract hebben opgenomen. Dat heeft NRE tijdens de presentatie van de jaarcijfers meegedeeld, zo is donderdag duidelijk geworden.

Daarmee vissen de aandeelhouders, de gemeente Eindhoven en elf omringende gemeenten achter het net. De verkoop, die in 2000 werd aangekondigd, zou ruim 400 miljoen euro opleveren. Eindhoven zou als grootaandeelhouder (73,6 procent) het meeste geld opstrijken.

NRE bezint zich naar eigen zeggen op zijn positie. Volgens algemeen directeur P. Dijkstra is NRE sterk genoeg om zelfstandig door te gaan. In 2001 heeft NRE een grote reorganisatie doorgevoerd. Het aantal arbeidsplaatsen is met een kwart gedaald. Het energiebedrijf zegt zijn organisatie verder te willen vereenvoudigen. NRE haalde in 2001 een nettowinst van 35,8 miljoen euro bij een omzet van bijna 278 miljoen euro.

Endesa maakte in 2000 bekend twee Nederlandse bedrijven te willen kopen. Behalve voor NRE bood het concern 1,13 miljard euro voor het Utrechtse Remu. Het Spaanse bedrijf zei vorige maand al dat er nog maar een geringe kans bestond dat die koop doorging.

Het bedrijf is niet te spreken over de eisen die minister Jorritsma (Economische Zaken) stelt aan de overnames. Of de verkoop van Remu doorgaat, is nog niet duidelijk.