TOKIO - De economie van Japan is in de eerste drie maanden van dit jaar harder gegroeid dan werd verwacht. Het bruto binnenlands product, het totaal van geproduceerde goederen en geleverde diensten, was 1,4 procent groter dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. De verwachtingen van de groei kwamen neer op 0,9 procent.

Het was het achtste achtereenvolgende kwartaal dat de Japanse economie groeide. Wel is de toename van het bruto binnenlands product kleiner dan in het laatste kwartaal van 2003, toen er sprake was van een groei van 1,7 procent. Dat laatste percentage is een correctie van een eerdere opgave, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde statistische gegevens van de overheid.

Het merendeel van de groei in de eerste drie maanden van 2004 kwam van de binnenlandse vraag. Bedrijven staken 1,4 procent meer geld in kapitaalgoederen, maar ook de consumptieve bestedingen namen toe, met 1 procent.

De vermindering van de werkloosheid brengt de consument ertoe meer geld uit te geven, aldus analisten. In maart bedroeg de werkloosheid 4,7 procent van de beroepsbevolking, na 5 procent in februari. Het percentage van maart is het laagste in drie jaar tijd.