AMSTERDAM - De Europese Centrale bank (ECB) heeft in 2012 een winst geboekt van 998 miljoen euro.

In 2011 bedroeg de winst nog 728 miljoen. Dat maakt de ECB donderdag bekend. De Europese bank keerde eind januari 575 miljoen euro van deze winst uit aan de nationale banken.

De resterende 423 miljoen euro worden komende maandag op de rekeningen van de nationale banken gestort. 

Een groot deel van de inkomsten van de ECB kwam van de rente op eurobankbiljetten in omloop. Ook verdiende de ECB veel (1,1 miljard euro) aan rente op waardepapieren, waarvan 555 miljoen euro uit Griekse overheidsobligaties.

De Nederlandsche Bank krijgt 5,7 procent van de winst, zo’n 57 miljoen euro.

De ECB hevelt ruim een miljard euro over naar een pot om risico’s op te vangen. Die is nu gevuld met 7,5 miljard euro. Als dit overgehevelde bedrag bij de winst zou worden opgeteld zou die uitkomen op 2,1 miljard euro.

Obligaties

Uit de donderdag gepresenteerde cijfers blijkt voor het eerst van welke landen de obligaties afkomstig zijn die de bank op zijn belans heeft staan. 

De centrale bank begon in mei 2010 staatsobligaties van de zwakkere eurolanden op te kopen, toen de schuldencrisis in Griekenland begon. De centrale bank had hierdoor eind 2012 voor 218 miljard euro aan staatsobligaties in de boeken. Hiervan is 102,8 miljard euro Italiaans.

Staatsobligaties van de Spaanse overheid zijn nummer twee met een waarde van 44,3 miljard euro. De centrale bank heeft daarnaast nog Griekse (33,9 miljard euro), Portugese (22,8) en Ierse (14,2) staatsobligaties in bezit.