AMSTERDAM - De bekende Engelse kok Jamie Oliver begint in Amsterdam met zijn succesvolle restaurant en opleidingsprogramma Fifteen. Werkloze jongeren tussen de 16 en 24 jaar met een voorliefde voor lekker eten, krijgen de kans zich in één jaar tijd om te scholen tot chef-kok. Net5 gaat het programma uitzenden.

Een pakhuis aan de Oostelijke Handelskade in de hoofdstad wordt inmiddels omgebouwd tot restaurant. Rond november moet het klaar zijn voor publiek. De eerste groep studenten die via een selectieronde worden gekozen, starten in augustus met de opleiding. Een cameraploeg registreert het wel en wee van de jongeren. Het is nog niet bekend hoe vaak Oliver zelf aanwezig zal zijn.

De Stichting Educatief Contractonderwijs (SEC), gespecialiseerd in horecaopleidingen en verbonden aan het ROC (Regionaal Opleidingscentrum) in Amsterdam, zette speciaal een versneld onderwijsprogramma op voor Fifteen Amsterdam. De leerlingen ontvangen na één jaar een officieel erkend diploma. De opleiding duurt normaal twee tot drie jaar.

Geïnteresseerde jongeren kunnen zich aanmelden via de website www.fifteen.nl.