AMSTERDAM - Koopwoningen zijn in januari weer goedkoper geworden. De prijzen daalden met 9,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dit is de grootste prijsdaling sinds het begin van de prijsindex van bestaande koopwoningen in 1995.

Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huizenprijzen liggen nu op ongeveer hetzelfde niveau als in het voorjaar van 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 19 procent.

De onderzoekers denken dat de scherpe prijsdaling te maken heeft met de verandering van de hypotheekregels per 1 januari. Kopers hebben mogelijk eind vorig jaar nog willen profiteren van de oude hypotheekregels.

Dit zorgde eind 2012 voor een grotere vraag naar koopwoningen, wat tot een toename leidde van het aantal transacties. In de laatste vier maanden van 2012 lagen de prijzen nagenoeg op hetzelfde niveau.

Prijsontwikkeling

De index van het CBS en het Kadaster geeft de prijsontwikkeling weer van geregistreerde bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.

Eerder deze week werd al bekend dat de verkoop van woningen in januari in elkaar is gezakt. In totaal wisselden 6260 woningen van eigenaar, een daling van liefst 63,9 procent ten opzichte van december - en bijna 12 procent minder dan een jaar eerder.

De gemiddelde verkoopprijs was vorige maand 206.583 euro. In augustus 2008 was dit 261.948. In 1995, aan het begin van de index, betaalde een koper nog gemiddeld 88.991 euro.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen