HOOFDDORP - Sanoma Uitgevers in Nederland dat vorig jaar VNU Tijdschriften (Donald Duck, Panorama, Libelle, Nieuwe Revu) overnam, zit in zwaar weer. Volgens directievoorzitter P. de Wit lopen de inkomsten van het bedrijf in de eerste twee maanden van 2002 al 3,5 miljoen euro achter op de begroting.

Het bedrijf wil kosten besparen en neemt daarom voorlopig geen personeel meer aan. Verder worden aan de werknemers dit jaar geen belastingvrije uitkeringen meer gegeven, zoals bijvoorbeeld met Pasen en Kerstmis. De directie bekijkt nog voor elk afzonderlijk tijdelijk contract of verlenging nodig is.

Dat heeft het bedrijf woensdag gemeld in A Capella, het interne bedrijfsblad. De pijn bij Sanoma zit vooral in de tegenvallende advertentiemarkt. Reserveringen beloven voorlopig geen verbetering.

Op de lezersmarkt denkt Sanoma dat de losse verkoop te lijden heeft onder de invloed van de euro, waardoor iedereen dit jaar meer prijsbewust koopt.

Volgens De Wit zijn de eerste maatregelen slechts noodverbanden. Het bedrijf wil de komende weken kijken hoe het verder moet. Het Finse Sanoma WSOY