AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam was woensdag na die van Frankfurt de sterkst dalende beurs in Europa. De beursgraadmeter AEX sloot 4,88 punten (0,93 procent) lager op ,88 punten.

Bekijk video

Dinsdag was het Damrak juist nog een van de krachtigst stijgende beurzen in Europa. Veruit de grootste uitzondering in Amsterdam was KPN, waarvan de koers 7,58 procent klom (met 0,40 euro naar 5,68 euro). Beleggers blijken opgelucht omdat BellSouth niet langer van plan is zijn KPN-aandelen op de markt te dumpen.

BellSouth heeft zijn belang ondergebracht bij grote beleggers. Analisten hanteren bovendien gunstiger vooruitzichten voor KPN, nadat het telecomconcern dinsdag zijn jaarcijfers had bekendgemaakt.

Technologie

Technologieconcerns zoals ASML en Philips zakten dinsdag het hardste weg, respectievelijk met 4,55 en 3,72 procent. Mogelijk komt dit door een bericht dat chipfabrikant Intel in het tweede kwartaal minder omzet tegemoet kan zien.

Ook Numico zakte weg (2,08 procent), terwijl het dinsdag nog de op een na grootste stijger was. Flinke aan- en verkopen van een of meer beleggers kunnen de oorzaken zijn van het grote verschil.

MidKap

De AMX-index sloot 1,98 punten (0,38 procent) lager op 517,53 punten. Grootste blikvanger was supermarktconcern Laurus. Het bedrijf meldde woensdag een verlies dat nog groter was dan analisten hadden verwacht. De koers zakte hierdoor 15,34 procent.

Het aandeel Laurus is nu na Versatel en Corus het laagst gewaardeerde MidKap-fonds, met een waarde van slechts 1,60 euro.

Sentiment VS

Analisten geven als verklaring voor de algemeen lagere koersen het sentiment op de Amerikaanse beurs. Toen Wall Street in de middag in de min opende, gingen de koersen nog wat verder naar beneden.

De beleggers in de Verenigde Staten beginnen na het besluit van de Amerikaanse centrale banken van dinsdag om de rente niet te wijzigen, te vrezen dat de rente binnen afzienbare tijd zal worden verhoogd.

Europa

Alle beurzen in Europa waren lager. Frankfurt, dat om 20.00 uur sluit, was aan het eind van de handel 1,8 procent in de min. De beurs in Parijs was 0,9 procent lager en in Londen eindigden de koersen eveneens gemiddeld 0,9 procent lager.

De euro ging omhoog door het sentiment in de VS. Aan het eind van de handel in Europa deed de Europese munteenheid 0,8850 dollar na dinsdag te zijn gesloten op 0,8820 dollar. Ten opzichte van het pond sterling ging de koers van 0,6190 naar 0,6205.