ENSCHEDE - Achterhoekers en Twentenaren hebben het financieel gezien moeilijker dan de gemiddelde Nederlander. Mensen uit Oost-Nederland hebben vaker schulden. Het zijn ook slechtere betalers van vaste lasten als de huur of hypotheek.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud ). In opdracht van de Stadsbank Oost Nederland heeft het instituut 670 inwoners uit de regio ondervraagd over hun geldzaken. Het Nibud heeft vervolgens de resultaten vergeleken met landelijk onderzoek van vorig jaar onder personen.

Helft

Iets meer dan de helft van alle huishoudens in Nederland (3,5 miljoen) heeft moeite rond te komen. Daarnaast vindt ruim eenderde dat ze er de afgelopen vijf jaar in financieel opzicht op achteruit zijn gegaan.

Hoewel mensen in Oost-Nederland zelf vinden dat ze naar verhouding goed met geld omgaan en net iets gemakkelijker kunnen rondkomen, hebben ze vaker schulden. Vier van de tien Achterhoekers en Twentenaren hebben ook een niet-hypothecaire schuld van maximaal .000 euro. Landelijk gezien heeft drie op de tien huishoudens een consumentenkrediet lopen.

Het Nibud noemt het ook opvallend dat in Oost-Nederland minder vaak bij de bank wordt geleend, maar eerder bij een financieringsmaatschappij of leverancier. Verder vinden mensen in deze regio het eigen leengedrag minder verantwoord. Iets meer dan eenvijfde had liever minder geleend om zo meer geld voor andere zaken over te houden. Landelijk kent één op de tien huishoudens dit gevoel.