AMSTERDAM - Bijna 16 procent van de kantoren in Nederland stond eind 2012 leeg. De stijging van de leegstand van kantoorruimte was binnen een jaar bovendien nog nooit zo hoog.

Dit blijkt woensdag uit cijfers van de NVM. Het komt neer op 7,8 miljoen vierkante meter aan leegstaande kantoorruimte,

In 2011 stond nog 14,5 procent van de kantoorruime in Nederland te koop of te huur.

"Er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de problemen op de Nederlandse kantorenmarkt", aldus de NVM. "De situatie was nog nooit zo erg", zegt een woordvoerder. 

Langer

Kantoren staan bovendien steeds langer leeg. In 2011 stond circa 36 procent van de leegstaande panden 3 jaar of langer te huur, eind vorig jaar steeg dit verder naar 43 procent.

Doordat er veel kantoren zijn gesloopt valt het percentage van leegstaande ruimtes bovendien nog relatief mee, laat de makelaarsvereniging weten.

In totaal werd vorig jaar voor 400.000 vierkante meters aan kantoorruimte gesloopt, voornamelijk in Amsterdam, Diemen, Eindhoven, Heerlen en Rotterdam. "We hebben nog niet eerder gezien dat er op zo'n grote schaal kantoren worden gesloopt. Terwijl het een lastige beslissing is, omdat er veel kosten aan sloop zijn verbonden", aldus de woordvoerder.

Bezuinigen

Volgens de makelaarsvereniging neemt de leegstand vooral toe omdat bedrijven en de overheid steeds vaker bezuinigen op de huisvestingslasten, waardoor ze minder kantoorruimte nodig hebben.

Opvallend is daarnaast dat er steeds minder nieuwe kantoorpanden bij komen. "Er wordt nauwelijks nog gebouwd."