CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Zonaanbidders kunnen deze zomer rekenen op grote kortingen op verzorgde vliegreizen. Door de kleine vraag naar de reizen kunnen prijzen voor vliegvakanties naar bestemmingen rond de Middellandse Zee in juni en juli halveren vergeleken met de prijzen in de reisgidsen. Dat zei vrijdag directeur W. van den Hoogen van reisbureau D-Reizen.

Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen zet grote vraagtekens (ANVR) bij de inschatting van Van den Hoogen. Het verbond denkt dat het aantal boekingen nog sterk kan oplopen na de traditioneel zwakke maand juni. "In juli is het EK afgelopen en beginnen de schoolvakanties", aldus een woordvoerster. Bovendien boeken mensen hun vakantie steeds later.

Volgens Van den Hoogen heeft D-Reizen een aandeel van ongeveer procent in de markt voor vliegreizen naar de Middellandse Zee. Op dit moment boeken mensen bij het bedrijf 10 procent minder reizen naar die bestemmingen dan vorig jaar.

Mensen boeken volgens Van den Hoogen minder reizen als gevolg van het EK voetbal en de Olympische Spelen. Daarnaast hebben consumenten minder te besteden door de slechte economie.

Verder blijken verre reizen meer in trek te zijn. Toeristen gaan verder weg nu de SARS-epidemie voorbij is, terwijl verre bestemmingen relatief goedkoop zijn door de lage koers van de dollar. "Mensen pakken hun kans om ver weg te gaan", aldus de woordvoerster van de ANVR.