AMSTERDAM - Beleggers op de effectenbeurs in Amsterdam waren woensdagmorgen behoedzaam. De toonaangevende AEX-index noteerde tegen de middag een verlies van 2,5 punten (0,47 procent) op 524,26 punten.

Bekijk video

Uitschieter was KPN, dat bijna 6,5 procent won op 5,62 euro. Het telecombedrijf maakte dinsdag een miljardenverlies bekend, maar blijkbaar bezoemt de ondubbelzinnige strategie van topman Scheepbouwer beleggers toch vertrouwen in.

De meeste hoofdfondsen moesten daarentegen licht terrein prijsgeven. Alleen ASML (2,15 procent) en Numico (2,53 procent) gingen harder naar beneden.

Laurus

Midkapper Laurus, die voorbeurs zware verliezen bekendmaakte over het afgelopen jaar, werd zwaar getroffen. Het supermarktconcern verloor 5,3 procent op 1,79 euro. Het vermogen van Laurus is inmiddels 176 miljoen euro negatief. Euronext Amsterdam is daarvan op de hoogte, maar zet de supermarktketen nog niet op het stafbankje omdat een flinke herstructurering wordt doorgevoerd.

Fugro, dat vorige week een onstuimige groei over 2001 liet zien, was koploper in de MidKap-index. Het ingenieursbureau won meer dan 3 procent op 63 euro. Als geheel verloor de index van de middelgrote fondsen licht: 0,01 procent op 519,48 punten.

Ook de andere beurzen in Europa waren lager. De FTSE-index in Londen stond tegen het middaguur op een verlies van 0,3 procent en de CAC-index in Parijs daalde met 0,4 procent. De slechtste score boekte Frankfurt. Daar stond de DAX-index 1,2 procent in de min.

Op de valutamarkten ging de koers van de euro omlaag. Tegen 12.00 uur werd 0,8795 dollar genoteerd in vergelijking met een slot van 0,8820 op dinsdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling was met 0,6190 pond onveranderd.