AMSTERDAM - Het leek er in de loop van woensdag op dat de Amsterdamse effectenbeurs de weg naar boven verder hervond. Maar tegen het einde van de dag namen beleggers hun winst, waardoor de toonaangevende AEX-index toch weer terrein moest prijsgeven. De graadmeter eindigde op een stand van 380,66 punten. Dat is een winstje van 1,24 punten (0,33 procent).

De overige Europese beurzen lieten een verdeeld beeld zien. De CAC-index in Parijs sloot 1,3 procent hoger, maar de FTSE-index in Londen ging 0,1 procent omlaag. Op de beurs in Frankfurt, die 2,5 uur later sluit en daardoor kon profiteren van een opleving op Wall Street, eindigde de DAX-index met een finke winst van 2,5 procent.

Achtbaan

Het verloop in Amsterdam had iets van een ritje in een achtbaan. De beurs opende lager, sprong in de loop van de dag op tot een winst van 2,2 procent, om vervolgens weer in te zakken.

ING

Een van de grootste dalers was ING. Het financiële fonds moest 1,5 procent terug naar 22,99 euro. ING komt donderdag met de halfjaarresultaten. Sommige handelaren sluiten niet uit dat er een winstwaarschuwing komt. In de AEX-index deden alleen KPN (min 3,7 procent) en Getronics (min 6 procent) het slechter.

Koopje

Volgens een handelaar waren er drie fondsen die er in positieve zin uitsprongen. "Beleggers zien Buhrmann (plus 2,8 procent) en Hagemeyer (plus 5,8 procent) als koopjes. Niet alleen lijkt de koers optisch laag, maar ook de koers/winstverhouding is gunstig. Zelfs als de bedrijven met flink lagere winsten komen, blijft het een koopje. Dat zie ik nu terug."

Post

De handelaar was ook te spreken over TPG Post. Het postbedrijf lanceerde een rapport waarin het pleit voor het eerder liberaliseren van de postmarkt als andere Europese landen ook meedoen. Daarop steeg de koers van moederbedrijf TPG met 2 procent tot 20,05 euro.

Nederland

Verder was er nog bedrijvennieuws op de lokale markt. Boskalis (plus 2,3 procent) en Stork (plus 1,9 procent) presenteerden hun cijfers. "Dat was niet echt van invloed op de stemming," aldus de handelaar. "Het blijven toch lokale bedrijven, die niet in hun eentje de stemming op de effectenbeurs kunnen bepalen."

Luchtvaart

Elders in Europa waren er flinke uitschieters. Lufthansa zag de halfjaarcijfers beloond met een koerswinst van 9 procent. Andere luchtvaartmaatschappijen profiteerden mee. Zo steeg de koers van Air France ook met 9 procent.

In de verzekeringsbranche zorgden de resultaten van Axa voor kooplust. Het Franse concern zelf won 5,5 procent, Royal Sun Alliance 11 procent, Zurich Financial 10 procent en het Duitse Allianz 8 procent. In Stockholm sprong Ericsson eruit met een winst van 20 procent. Die was te danken aan technische oorzaken. Nieuws was er niet over de fabrikant van telecomapparatuur.

Euro

Op de valutamarkten ging de koers van de euro verder omhoog. Bij het slot van de handel in Amsterdam werd 0,9800 dollar genoteerd tegen 0,9765 op dinsdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling ging omhoog van 0,6395 naar 0,6405 pond.