GRONINGEN - De 23-jarige R. K. uit Winschoten is donderdag voor de rechtbank in Groningen veroordeeld wegens poging tot afpersing van meerdere bedrijven. De man kreeg een celstraf van maanden opgelegd, waarvan zes voorwaardelijk. Justitie had anderhalf jaar celstraf geëist.

In de periode tussen december 2003 en januari 2004 stuurde K. een serie dreigbrieven met ernstige bedreigingen. Op die manier trachtte hij onder meer geld afhandig te maken bij Coca-Cola Enterprises Nederland in Rotterdam, Damen Rubber B.V. uit Zoetermeer en Laurentis B.V. uit de gemeente Midden-Delfland. Hij eiste bedragen tot 75.000 euro.

In de brieven dreigde de veroordeelde personeel aan te vallen en materiaal schade toe te brengen als niet binnen een paar weken aan zijn eisen zou zijn voldaan. Daarbij hield de man werknemers voor dat het doen van aangifte zelfs tot in de verre toekomst nog gevolgen kon hebben.

De rechter verweet de man "grote onrust en gevoelens van onveiligheid" te hebben veroorzaakt bij de direct betrokkenen. "Wanneer de bedreigingen bekend waren geworden, hadden ze bovendien kunnen leiden tot grote maatschappelijke onrust en een aanzienlijke schade", aldus de rechter.

De veroordeelde heeft overigens geen euro ontvangen. De man kon via het adres waar het losgeld heen gestuurd moest worden snel achterhaald worden.