ALMELO - De officier van justitie heeft donderdag bijna een pluim gegeven aan een voormalig directeur van verzekeraar Aegon, die voor de rechtbank in Almelo terechtstaat voor fraude. "Het is dat ik aan de andere kant sta, anders had ik een compliment uitgedeeld'', aldus officier Speijers. Hij doelde op de sluwheid waarmee financieel directeur P.V. zijn voormalige werkgever voor miljoenen zou hebben getild.

Op de vleiende woorden volgde echter een hard oordeel van de officier van justitie. Hij eiste een onvoorwaardelijke celstraf van vier jaar tegen de 56-jarige V.

Speijers verwijt de gewezen Aegon-directeur dat hij zijn positie bij het concern heeft misbruikt om binnen enkele jaren circa 18 miljoen euro te verduisteren. "Mensen moeten kunnen zien dat je ongelooflijk hard gestraft wordt als je op deze manier met de samenleving omgaat.''

De verdachte oud-directeur P.V. zag het toch anders. V. meent dat hij bij Aegon werd aangenomen als puinruimer. Om de problemen van de verzekeraar binnenskamers te houden moest hij noodgedwongen creatief boekhouden.

De oud-directeur zou bij Aegon honderden vervalste rekeningen van zijn compaan hebben betaald. "Het gaat om heel veel foute nota's. Er werd veel geld in rekening gebracht voor weinig of geen prestaties'', aldus de officier. Voor de opname van drie dvd's bij personeelsbijeenkomsten betaalde V. zijn compagnon bijvoorbeeld 1 miljoen euro uit de kas van Aegon.

De medeverdachte in deze zaak, H.T., zorgde ervoor dat er een continue stroom rekeningen bij de verzekeraar binnenkwam. Zijn compagnon V. kon de facturen zonder problemen voldoen, omdat hij de vrije hand had bij Aegon. Opmerkelijk genoeg hield de regen aan facturen plots op als de financieel directeur ziek was of met vakantie ging.

De opbrengsten van de zwendel werden belegd in onder meer kunst en vastgoed, Daarin deden de twee verdachten samen zaken.