AMSTERDAM - Bijna 80 procent van de Nederlanders ervaart stress op het werk. De meest genoemde oorzaak van werkstress is de hoge werkdruk, gevolgd door het gebrek aan waardering. Plezier aan het werk haalt de Nederlander vooral uit het contact met collega's.

Dit blijkt uit een onderzoek van Blauw Research onder 13.000 Nederlanders, Belgen en Duitsers. In vergelijking met een meting vorig jaar zijn Nederlanders, Belgen en Duitsers nu meer gestresst.

Eén op de vijf onderzochte mensen maakt zich zorgen over de toekomst van het bedrijf en 18 procent raakt gestresst door het voortdurend moeten presteren. Ook worden computer-problemen en het gecommandeer van werkgever of collega's als stress-oorzaak genoemd. Van de drie landen hebben werknemers in Nederland met 3 procent het minst last van treiterende collega's.

Bijna driekwart van de werkende Nederlandse mannen werkt in privé-tijd wel eens voor de zaak. Bij vrouwen ligt dat percentage lager, op 56 procent. Daarentegen doet 89 procent van de Nederlanders wel eens privé-zaken onder werktijd en voelt 88 procent zich daar niet schuldig over. Vrouwen voelen zich vaker schuldig wanneer ze privé-zaken regelen onder werktijd.