MAINZ - Europese landen die gebukt gaan onder de schuldencrisis in de eurozone, kunnen leren van de ervaringen met economische hervormingen die in Oost-Duitsland zijn opgedaan na de val van de Berlijnse Muur.

Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zelf de eerste bondskanselier uit het voormalig communistische oosten, maandag in een toespraak.

Merkel zei dat haar Oost-Duitse achtergrond haar heeft geleerd dat hervormingen onvermijdelijk zijn om concurrerender te worden.

''Toen we onderdeel werden van de federale republiek Duitsland moesten we enorme hervormingen doorvoeren en onze economie reorganiseren.'' Hoewel dit niet makkelijk was, was het volgens haar nodig om een solide basis te creëren van kleine en middelgrote bedrijven in de regio.

Hervormingen

De Duitse bondskanselier is een van de grote pleitbezorgers van hervormingen in landen die het zwaarst getroffen zijn door de eurocrisis, zoals Griekenland, Spanje en Italië.

Merkel wil in juni samen met de Franse president François Hollande plannen presenteren om het Europese concurrentievermogen te verbeteren.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier