BONN - De winst van Deutsche Telekom over het eerste kwartaal valt sterk tegen. Het Duitse telecomconcern maakte donderdag bekend dat het nettoresultaat hard is gedaald, van 853 miljoen tot 169 miljoen euro. Analisten hadden over het algemeen een nettoresultaat verwacht van 435 miljoen euro.

De cijfers over het eerste kwartaal van vorig jaar zijn wel geflatteerd door de opbrengst uit de verkoop van enkele bedrijfsonderdelen. De omzet liep op van 13,62 miljard tot 13,98 miljard euro. Deutsche Telekom verminderde zijn schulden met 2 miljard tot 44,6 miljard euro.

Het kwartaalresultaat werd gedrukt door het wegvallen van positieve belastingeffecten. Bovendien veroorzaakte de mislukking van het elektronische tolproject in Duitsland, waar Deutsche Telekom samen met DaimlerChrysler inzat, een tegenvaller. Die kwam uit op 148 miljoen euro. In de laatste drie maanden van het afgelopen jaar was de winst er al met 442 miljoen euro door benadeeld.

Bij de vaste telefonie daalde het brutoresultaat iets, maar het was wel hoger dan was verwacht. De omzet verminderde van 7,49 miljard tot 6,98 miljard euro. T-Mobile, de divisie mobiele telefonie, zag het resultaat oplopen, maar dat bleef onder de verwachtingen. Het aantal abonnees bedroeg aan het eind van het eerste kwartaal 63,4 miljoen. Dat zijn er 8,3 miljoen meer dan een jaar ervoor.