DEN HAAG - Door het SER-voorstel voor de WAO uit te voeren, kunnen de kosten voor uitkeringen met een half miljard euro afnemen. Het aantal uitkeringen kan met 10.000 dalen, maar het is zeer onzeker of dit wordt bereikt, stelt het Centraal Planbureau (CPB) in een reactie op het dinsdag door SER-voorzitter H. Wijffels gepresenteerde voorstel. Alleen als de keuringen veel strenger worden kan het gehoopte resultaat worden bereikt.

De SER heeft nauwelijks veranderingen aangebracht in het akkoord dat in januari werd afgesloten. De WAO is in de toekomst alleen nog voor mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn, zo willen de plannenmakers. Volgens de SER zal de uitkering voor die groep moeten worden verhoogd van 70 naar 75 procent. Ook moeten werkgevers geen boete meer krijgen als hun bedrijf veel WAO'ers veroorzaakt.

Het onafhankelijke kroonlid Linschoten heeft laten aantekenen het te vroeg te vinden om de uitkeringen te verhogen en de werkgeversboetes af te schaffen. De maatregelen zijn volgens Linschoten pas mogelijk als de instroom in de WAO echt afneemt.