AMSTERDAM - Autoschadeherstelbedrijven varen wel bij het winterse weer.

Op dagen dat het vriest hebben zij gezamenlijk 500 meer auto's te restaureren - goed voor een extra schadebedrag van 800.000 euro. Dat is 6 procent hoger dan op vorstvrije dagen.

Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS).

Ook op dagen dat het kwik maar deels onder de nul blijft, hebben de autoschadeherstelbedrijven het extra druk. Zo'n 300 meer auto's dan normaal moeten dan gemaakt worden, met een totale schade van ongeveer 400.000 euro per dag.

Sneeuw kan eveneens extra schade opleveren. In welke mate hangt af van het aantal centimeter sneeuw en of er nieuwe sneeuw bijkomt. CVS-cijfers laten zien dat als er in de loop van een dag tot 5 centimeter verse sneeuw valt, het aantal schadegevallen al snel 10 tot 20 procent hoger ligt dan als het mooi weer is. Bij veel sneeuwval (meer dan 5 cm) is er zelfs een stijging tot wel 50 procent.

Sneeuw

Ligt er echter al een klein laagje (1 tot 3 centimeter) en komt er geen verse sneeuw bij, dan merken verzekeraars daar weinig tot niets van. Zulke dagen zorgen niet voor meer schadegevallen aan auto's dan 'gewone' dagen.

Op niet-winterse dagen hebben autoverzekeraars te maken met 3000 schadegevallen.