RIJSWIJK - Woensdag begint de tweede stakingsdag in de bouw. De acties worden uitgebreider dan dinsdag, aldus de vakbonden FNV Bouw, de Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps. Op de eerste stakingsdag hebben ongeveer 350 bouwvakkers in Eindhoven, Breda, Amsterdam, Geleen en Capelle aan den IJssel het werk neergelegd.

De vakbonden hopen de werkgevers met de acties naar de onderhandelingstafel te krijgen voor onderhandelingen over een nieuwe CAO. Het overleg wordt volgens de vakbonden geblokkeerd door de werkgevers, die zijn verenigd in het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB). Die willen eerst een akkoord over lagere reiskosten, voordat ze praten over andere zaken als loonsverhogingen. Ditis al maandenlang het struikelblok in de onderhandelingen.

De vakbonden eisen voor dit jaar een loonsverhoging van 1,5 procent (met terugwerkende kracht ingevoerd per 1 januari) naast de prijscompensatie. Ook willen de bonden een winstuitkering aan het einde van het jaar en betere voorzieningen voor zieke en arbeidsongeschikte bouwvakkers.

De stakingen duren per bouwlocatie twee tot vier dagen. De bonden maken niet bekend op welke plekken nieuwe werkonderbrekingen plaatsvinden, om het verrassingseffect voor de werkgevers zo groot mogelijk te houden.