STOCKHOLM - De omzet van de wapenindustrie was in 2011 voor het eerst in negen jaar lager dan het jaar daarvoor. 

De honderd grootste wapenleveranciers verkochten in dat jaar voor 410 miljard dollar (305 miljard euro), tegenover 412 miljard dollar in 2010.

De Verenigde Staten zijn nog steeds de grootste leverancier van wapentuig, blijkt uit het jaarlijkse rapport van het internationale instituut voor vredesonderzoek Sipri in Zweden.

2011 is het laatste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn. De 44 Amerikaanse wapenfabrikanten waren dat jaar goed voor 60 procent van de totale verkopen. Europese bedrijven zijn verantwoordelijk voor 29 procent. Het gaat daarbij niet alleen om vuurwapens, maar ook om militaire producten als vliegtuigen, artillerie, schepen en elektronische apparaten met militaire doeleinden.

Libië

Sinds 2002 is de wapenomzet gestegen met 51 procent. Volgens Sipri houdt de dalende omzet in 2011 mogelijk verband met terugtrekking van de buitenlandse troepen uit Afghanistan en Irak. Ook de sancties op wapenhandel met Libië hebben invloed gehad. Uit de publicatie blijkt ook dat de verkoop van het wapentuig meer verspreid is over de leveranciers.

De lijst van wapenleveranciers wordt aangevoerd door de Amerikaanse bedrijven Lockheed Martin en Boeing en het Britse BAE Systems. Op de plaatsen 4 tot en met 6 staan weer Amerikaanse bedrijven. Er staan geen Nederlandse bedrijven in de top 100.