LEIDSCHENDAM - Winkeliers gaan de schade van winkeldiefstal verhalen op de dieven. Dieven moeten er daarom rekening mee houden dat ze, naast een strafrechtelijke afhandeling, ook forse schadeclaims krijgen. Die kunnen oplopen tot 1000 euro per incident.

Het PlatformDetailhandel, de samenwerkende winkelbedrijven, heeft woensdag gezegd dat het samen met het ministerie van Justitie een standaardprocedure gaat opstellen waarmee winkeliers de schade kunnen verhalen. Om winkeldiefstal te bestrijden bestaat al een aangifteformulier. Verder is er een winkelverbod voor veelplegers.

Winkelcriminaliteit heeft de detailhandel vorig jaar meer dan 1 miljard euro gekost. De directe schade door diefstal bedroeg 520 miljoen. Dat is 4 procent meer dan in 2002. Dieven die artikelen uit de schappen pikken, zorgen voor een schade van 310 miljoen, interne fraude kost 210 miljoen. Veelplegers zorgen voor ongeveer procent van die schade. Daarnaast beliep de schade door inbraak, overvallen, vernieling, graffiti en andere vormen van agressie en geweld nog eens 240 miljoen euro.

Vooral in de tweede helft van vorig jaar vlakte de toename, na jaren van stijging, wat af. Volgens de winkels komt dat vooral door de harde aanpak van veelplegers in de grote steden. Ook zijn vorig jaar minder (bijna 16 procent minder) overvallen op winkels gepleegd. Winkeliers hebben veel uitgegeven aan de beveiliging. Vorig jaar was dat 290 miljoen euro.

Onderzoek in omringende Europese landen laat zien dat het helpt wanneer winkeliers en overheid samenwerken. In Engeland bijvoorbeeld wisselen ze onderling informatie uit over veelplegers. De schade van diefstal wordt daar al op de dief verhaald. In België krijgen winkeliers de kosten van extra beveiliging voor een deel terug van de fiscus.

De Raad van Hoofdcommissarissen wijst erop dat ook de Nederlandse detailhandel volop en succesvol samenwerkt met de overheid. De raad is kritisch over de cijfers die het platform over criminaliteit geeft. Zo ligt het aandeel van de veelplegers in de winkelcriminaliteit volgens de politie aanzienlijk lager, zegt een woordvoerder.

In het platform werken de Raad Nederlandse Detailhandel namens de filiaal- en grootwinkelbedrijven en de Nationale Winkelraad namens de zelfstandige detaillisten, samen.