AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam was dinsdag een van de sterkste stijgers in Europa. De AEX-index sloot met een winst van 4,26 punten (0,8 procent) op 526,76 punten.

Bekijk de video

Een analist noemde de opgaande lijn verrassend, omdat de Amerikaanse Dow-Jonesindex maandag lager was geëindigd.

Volgens hem liepen beleggers echter vooruit op mededelingen na afloop van de vergadering van het beleidscomité van de centrale banken in de Verenigde Staten later op de dag. Ze verwachten dat de instantie meedeelt dat de economie begint aan te trekken.

In Amsterdam eindigden slechts vijf van de 25 AEX-fondsen in de min, waaronder Wolters Kluwer (min 6,4 procent), dat in de ochtend zijn jaarcijfers had bekendgemaakt. Sterkste stijgers waren Numico (3,6 procent) en VNU (2,9 procent).

Numico

Het aandeel van voedingsconcern Numico heeft al langer een stijgende lijn te pakken. Vermoedelijk komt dat door een groeiend vertrouwen in de nieuwe topmensen bij de onderneming, zo vermoedde een analist.

MidKap

De AMX-index van middelgrote fondsen ging omhoog met 2,72 punten (0,5 procent) naar een slot van 520,77 punten. Het aandeel Océ steeg hier het meest in waarde (6,8 procent).

Randstad

Ook de uitzender Randstad klom fors (5,7 procent), vermoedelijk omdat beleggers en speculanten vooruit lopen op een herstel van de Amerikaanse economie. Randstad heeft grote belangen in de VS.

Bij de lokale fondsen was er een daling van 6 procent voor SNT Groep. Het bedrijf is aandeelhouder van het marktonderzoeksbureau EMiS, dat dinsdag uitstel van betaling heeft gekregen.

Op de valutamarkten kwam nauwelijks verandering in de koers van de euro. Bij het slot van de handel in Amsterdam werd 0,8820 dollar genoteerd tegen 0,8810 op maandag. De koers van de euro tegenover het pond sterling ging licht omhoog van 0,6185 naar 0,6190 pond.

In Londen steeg de FTSE-index met 0,3 procent. De CAC-index in Parijs won 0,4 procent. Op de beurs in Frankfurt, die pas om 20.00 uur sluit, stond de DAX-index aan het eind van de middag 0,5 procent in de plus.