ZAANDAM - Bij de winkels van Albert Heijn noch in de C1000's van Schuitema staan de komende tijd banen op de tocht. Dat hebben woordvoerders van beide bedrijven dinsdag gezegd.

"Er is geen reden voor, de verkopen trekken aan, petje af voor het herstel van deze dochter", aldus een woordvoerder van moeder Ahold over Albert Heijn. Een woordvoerster van Schuitema, voor 73 procent eigendom van Ahold, stelt eveneens dat ontslagen niet aan de orde zijn.

Reorganisatieplannen

Concurrent Laurus schrapt zeker 1290 van de 8977 voltijdsbanen. Bij de Edah-organisatie zijn dat er 750. Bij Super De Boer zijn dat er zeker driehonderd en bij de Konmar minimaal 240. Bij Edah zijn de reorganisatieplannen al in kaart gebracht, bij de andere twee formules nog niet.

Laurus sluit niet uit dat het bij die twee ketens fors meer mensen kunnen zijn die weg moeten. Ook is nog niet duidelijk hoeveel mensen precies op straat komen omdat veel werknemers in deeltijd werken.

Omzetcijfers

Schuitema zegt dat het door de prijzenslag meer op de kosten is gaan letten. "We proberen onze positie te handhaven. Dat lukt aardig", aldus de woordvoerster. Het bedrijf komt woensdag met de omzetcijfers over het eerste kwartaal naar buiten.

Albert Heijn kan volgens de Ahold-woordvoerder de door het bedrijf zelf begonnen prijzenslag goed volhouden. De omzet van deze supers was vorig jaar teruggelopen en kreeg in september een extra knauw na de rel over het torenhoge salaris van topman Anders Moberg. Veel klanten keerden de AH's toen de rug toe. De keten verlaagde vervolgens de prijzen en zag de eerste gunstige effecten daarvan in de laatste drie maanden van vorig jaar. Inmiddels zijn er gemiddeld 200.000 klanten meer dan een jaar geleden.