AMSTELVEEN - De nieuwe luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft in april aanzienlijk meer passagiers vervoerd. Het aantal reizigers steeg 19,5 procent, bij een toegenomen aanbod aan stoelen van 10,7 procent. De bezettingsgraad kwam daardoor uit op 79,5 procent, 5,8 punten meer dan een jaar geleden.

Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern presenteerde dinsdag voor het eerst gecombineerde vervoerscijfers. De cijfers van KLM lieten daarbij een sterkere stijging zien dan die van de Franse collega's. De bezettingsgraad van KLM-toestellen nam 8,9 procentpunten toe tot 82,9 procent. Hetzelfde cijfer bij Air France steeg met 4,1 procentpunt tot 77,7 procent.

Air France-KLM schrijft de betere vervoerscijfers voor een belangrijk deel toe aan betere omstandigheden in de luchtvaartsector. Zo ondervond de luchtvaart een jaar geleden nog sterke hinder van de longziekte SARS.

Het vrachtvervoer deed het in april minder. Het gecombineerde vervoer steeg 10,8 procent, bij een 12,9 procent toename van de beschikbare vervoersruimte. De beladingsgraad kwam uit op 67,7 procent, een daling van 1,3 procentpunt.

Ook hier liet KLM Air France achter zich. De Nederlanders zaten in april op een beladingsgraad van 73,5 procent (plus 2,6 procentpunten), de Fransen bleven steken op 63,4 procent (min 4,1).