AMSTERDAM - Europa heeft dinsdagochtend de stijgende lijn voortgezet. Ook de Amsterdamse effectenbeurs wist net als maandag winst te boeken.

Bekijk video

Optimisme over de uitkomst van de vergadering van de centrale banken in de Verenigde Staten die later op de dag aanvangt, bepaalde de handel. Analisten verwachten dat centralebankpresident Greenspan nog meer positieve signalen zal afgeven over de Amerikaanse economie.

In Amsterdam noteerde de AEX-index, de graadmeter met de 25 hoofdfondsen, na een klein uur handel 3,73 punten hoger op 526,23. Dat is een stijging van 0,7 procent.

Technologie- en financiële aandelen stonden zij aan zij in de lijst van stijgers. Wolters Kluwer werd daarentegen afgestraft voor de definitieve jaarcijfers die het voorbeurs publiceerde. Het uitgeversconcern gleed 5,6 procent onderuit tot 24,45 euro. Verder stonden van de hoofdfondsen alleen Heineken, Akzo Nobel en TPG op kleine verliezen.

Op de overige beurzen in Europa was de stemming in Londen het positiefst. De FTSE-index in de Londense City steeg 0,6 procent. De beurs in Parijs steeg 0,5 procent en de Frankfurtse DAX-index ging ,3 procent omhoog.

Deutsche Telekom zorgde voor een domper in Frankfurt met de bekendmaking dat een beursgang van T-Mobile International er voorlopig niet inzit wegens het slechte beursklimaat. Het aandeel Deutsche Telekom, een zwaargewicht, zakte 2 procent en was daarmee de sterkste daler in de DAX-index. Beleggers lieten chemieconcern Degussa vallen (min 1 procent) na de publicatie van de jaarcijfers.

De euro bleef in de valutahandel staan op 0,8810 dollar. Tegenover het pond sterling ging de munteenheid van 0,6185 naar ,6180 pond.