AMSTERDAM - Svenska Handelsbanken wil actiever worden in Nederland en zo een zesde thuismarkt maken. De Zweedse bank spreekt in de verklaring over een 'regionale bank' met onder meer hypotheken in het portfolio.

"We zien grote mogelijkheden voor groei in Nederland", zegt hoofd van de activiteiten in Nederland Mikael Sørensen.

"De markt lijkt erg op de Britse markt, met een paar gecentraliseerde banken. Wij gaan filialen openen en op een meer gedecentraliseerde manier samenwerken met klanten."

Svenska Handelsbanken is al tien jaar actief in Nederland. Vijf jaar geleden werd de eerste consumentenbank geopend. Inmiddels zijn er vijftien filialen en dat moet nu verder worden uitgebreid.

"Ons model werkt goed in Nederland. Men kan het waarderen dat wij geen bonussen uitkeren en verkooptargets hanteren. Het persoonlijke contact wordt erg gewaardeerd."

Svenska is nu actief in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en meest recent ook het Verenigd Koninkrijk. Buiten thuisland Zweden om schommelt het aantal vestigingen per land rond de vijftig.

Concurrentie

Tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de kredietmarkt afgelopen week werd nog geklaagd dat er te weinig concurrentie is op de Nederlandse bankenmarkt.

"We hebben een aantal nieuwe kleine Rabobankjes nodig", stelde decaan Dirk Schoenmaker van de Duisenberg School of Finance. Dat zou meer concurrentie opleveren voor hypotheken, maar ook meer leningen opleveren voor midden- en kleinbedrijf.