Justitie en politie hebben bij bijna alle grote bouwbedrijven invallen gedaan in het onderzoek naar de bouwfraude

DEN HAAG - Politie en justitie hebben dinsdag op grote schaal invallen gedaan bij tientallen bouwbedrijven. De huiszoekingen vinden plaats in het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar fraude in de bouwwereld en daarmee samenhangende corruptie.

Volgens het Openbaar Ministerie worden op meer dan 45 plaatsen doorzoekingen gedaan. De politie is bij bijna alle grote bouwbedrijven - waaronder HBG, Volker Wessels Stevin, Heijmans, Strukton, Boskalis en Koop Tjuchem - binnengevallen.Bij de actie zijn meer dan 500 opsporingsambtenaren, 36 officieren van justitie en zeven rechter-commissarissen betrokken.

Justitie hoopt bewijzen te vinden voor oplichting, valsheid in geschrifte, belastingfraude, overtreding van de Wet economische mededinging, omkoping en ambtelijke corruptie.

De vroegere technisch directeur van Koop, A. Bos, heeft het hele justitieonderzoek aangezwengeld. Hij heeft jarenlang een boekhouding bijgehouden van geld dat tussen aannemers onderling en van aannemers naar ambtenaren werd uitgewisseld. Die boekhouding heeft hij na veel vijven en zessen aan het Openbaar Ministerie overgedragen. Het OM heeft bij zijn onderzoek deze gegevens als leidraad genomen.

Yab Yum

Bos zegt ook zelf aan omkoping van ambtenaren te hebben meegedaan. Hij vertelde in een uitzending van Zembla dat hij met onder anderen een hoge ambtenaar van Rijkswaterstaat op stap is geweest in het luxe bordeel Yab Yum. Dat soort praktijken was volgens hem gebruikelijk, onder andere bij zijn toenmalige werkgever.

Het onderzoek naar de bouwfraude wordt uitgevoerd door het landelijk parket en staat onder leiding van drie officieren van justitie. Het rechercheteam bestaat uit 30 rechercheurs van het Korps Landelijke Politiediensten en interregionale fraudeteams, fiscale opsporingsambtenaren van de FIOD-ECD en opsporingsambtenaren van het ministerie van VROM. Aan het onderzoek naar corruptie werken zestien rijksrechercheurs.