DEN HAAG - Het kabinet kan dit jaar rekenen op een ''forse meevaller'' van 813 miljoen euro.

Die is het gevolg van een garantie van 5,7 miljard euro aan De Nederlandsche Bank (DNB), waardoor DNB winst gaat uitkeren aan de Staat die de bank maakt op leningen en obligaties aan Zuid-Europese landen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft daarover afspraken gemaakt met DNB. De winstafdracht bedraagt in de periode tot 2017 in totaal 3,2 miljard euro.

Dijsselbloem beaamde vrijdag nadat de ministerraad met zijn voorstel had ingestemd, dat het gaat om een forse meevaller op de begroting van dit jaar en de komende jaren. Gaat het in 2013 om 813 miljoen euro, voor volgend jaar is 877 miljoen afgesproken.

DNB heeft in de eurocrisis veel geld uitgeleend waarbij vanwege de grote risico's hoge premies en rentes betaald moeten worden. DNB wilde die winsten gebruiken om de eigen reserves te verhogen, maar Dijsselbloem vond daarvoor een andere oplossing.

Spaarpot

''DNB wilde een grote spaarpot opbouwen voor de toekomst. Ik heb gezegd: is het nou wel verstandig om miljarden in een potje in de bank te stoppen. De Staat is de enige aandeelhouder van DNB en als er problemen zijn, komt u gewoon bij ons. Laten we werken met een winstafdracht'', aldus de minister.

De deal moet nog wel worden goedgekeurd door de Tweede Kamer en door de raad van commissarissen van DNB.

Primeur

De afspraak met DNB is ''formeel'' een primeur, bevestigde Dijsselbloem. Eerdere kabinetten hebben het niet eerder geregeld, maar de noodzaak is nu groter doordat DNB meer geld heeft uitstaan in Zuid-Europa, met bijbehorende risico's en hoge rentes en premies.

''Dat gaat via het 'bankenloket' van de Europese Centrale Bank. Daar wordt winst op gemaakt, maar er zijn natuurlijk ook risico's. De winst is veel hoger dan in het verleden, maar de risico's ook. Maar aangezien DNB voor altijd en volledig van ons blijft, leek ons deze oplossing heel goed.''