AMSTERDAM - De economische malaise heeft vooral invloed op de aanschaf van nieuw meubilair of vakantie. In mindere mate betekent financiële krapte ook dat er geen nieuwe kleding wordt aangeschaft en dat er betalingsachterstanden zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De meeste huishoudens hebben geen grote financiële problemen door de economische situatie. Toch heeft één op de zes huishoudens geen geld voor het vervangen van versleten meubels, één op de acht kan niet een week op vakantie en één op de twaalf komt geld te kort om regelmatig nieuwe kleren te kopen. Ongeveer 200.000 huishouden hebben betalingsachterstanden, vooral bij het betalen van vaste lasten als de huur en gas, water en elektra.

De problemen zijn het grootst bij huishoudens met een laag inkomen die zes keer zo vaak te weinig geld hebben voor meubilair, vakantie of kleren dan de hoogste inkomensklasse. Ruim een kwart van de mensen met een laag inkomen heeft ook schulden en serieuze financiële problemen. Lage inkomens met schulden hadden ook drie keer zo vaak betalingsachterstanden dan lage inkomens zonder schulden.