De bonden houden de locaties van de acties zo lang mogelijk geheim, dinsdag zijn er acties in onder meer Amsterdam, Breda en Eindhoven

RIJSWIJK - De vakbonden FNV Bouw, de Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps beginnen dinsdagmorgen een reeks stakingsacties. Op nog niet nader gespecificeerde locaties leggen bouwvakkers steeds een aantal dagen het werk neer. De bonden vertegenwoordigen ongeveer 180.000 werknemers in de bouw.

De vakbonden hebben hun leden op diverse bouwlokaties in Eindhoven, Breda, Amsterdam, Geleen en Capelle aan den IJssel dinsdag opgeroepen om het werk de komende dagen neer te leggen. Een woordvoerder van FNV Bouw heeft dat meegedeeld. De vakorganisaties willen daarmee het vastgelopen overleg over een nieuwe CAO onder druk zetten. Hoeveel bouwakkers gehoor geven aan de oproep, blijkt pas in de loop van de ochtend wanneer ze zich hebben laten inschrijven als staker. Het gaat om gevoelige locaties, waar de vertraging hard aankomt, aldus de woordvoerder.

De vakbonden hopen de werkgevers met de acties naar de onderhandelingstafel te krijgen voor onderhandelingen over een nieuwe CAO. Maandag liep om 15.00 uur een ultimatum van de bonden af. De werkgevers hadden tot dat tijdstip de tijd gekregen om de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst vlot te trekken. Er gebeurde niets, en dus kwamen de bonden met de stakingsoproep.

Verrassingseffect

De bonden houden de locaties van acties zo lang mogelijk geheim om het verrassingseffect voor werkgevers zo groot mogelijk te maken. "Het zullen gevoelige objecten zijn, waar een grote druk op ligt om de projecten op tijd af te hebben. Daarbij gaat het om grote bouwplaatsen als de hogesnelheidslijn tot een klein woningbouwproject", aldus een woordvoerder van FNV Bouw eerder.

Het CAO-overleg wordt volgens de vakbonden geblokkeerd door de werkgevers, die zijn verenigd in het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB). Werkgevers willen eerst een akkoord over lagere reiskosten, voordat ze praten over andere zaken als loonsverhogingen. Dit is al maandenlang het struikelblok in de onderhandelingen.

De vakbonden eisen voor dit jaar een loonsverhoging van 1,5 procent (met terugwerkende kracht ingevoerd per 1 januari) naast de prijscompensatie. Volgens een woordvoerder van FNV Bouw komt dit met huidige inflatie ongeveer neer op een looneis van bijna 4 procent. Ook willen de bonden een winstuitkering aan het einde van het jaar en betere voorzieningen voor zieke en arbeidsongeschikte bouwvakkers.