UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben vorig jaar een beter jaar gedraaid dan het jaar ervoor. De crisis is wel nog steeds voelbaar, maakte het bedrijf donderdag bekend.

De jaarwinst bedroeg 264 miljoen euro, 53 miljoen euro meer dan in 2011. Dat de NS 2012 goed afsluit, komt vooral door eenmalige posten. Zo startte NS-dochter Abellio met het rijden van treinen in het Greater Anglia-gebied in Engeland.

Ook de verkoop van het stadskantoor Utrecht zorgde voor toename van opbrengsten en resultaat. Het aantal reizigerskilometers groeide in 2012 licht, van 16,8 naar 17,1 miljard.

''2012 was een bewogen jaar door onder meer het ongeval in Amsterdam, de moeizame start van Fyra en het winterse begin. Ondanks de tegenwind konden echter belangrijke stappen worden gezet voor de reiziger'', zegt Bert Meerstadt, president-directeur van NS.

Hij wijst erop dat de spoorvervoerder de dienstverlening heeft uitgebreid met verschillende nieuwe verbindingen, vijf nieuwe stations, nieuwe winkels op de stations en meer service van deur tot deur.