UTRECHT - De treinreizigers worden de dupe van het afbraakbeleid van de Nederlandse Spoorwegen. Ze moeten binnenkort vaker staan en reizen op treinen zonder toilet en zonder conducteur. Bovendien wil de NS de dienstregeling in de avonden en weekeinden zoveel mogelijk uitkleden.

Dat stelde de Vakbond voor Machinisten en Conducteurs (VVMC ) zaterdag. De vakvereniging is kortgeleden geïnformeerd over een aantal plannen van de NS. Deze komen neer op 'klantje pesten', waardoor reizigers uit de treinen worden gejaagd, meent de VVMC.

De ellende begint pas echt vanaf 2007, zei een woordvoerder van de vakbond. De vakvereniging start binnenkort een campagne om het publiek te informeren over de plannen van de NS.

Camera's

De NS wil de huidige dienstregeling drastisch omgooien, aldus het rijdend personeel. Volgens de VVMC blijven er vanaf 2007 alleen nog maar intercity's, stoptreinen en internationale treinen over. Op de stoptreinen komen geen conducteurs. De NS zal alleen steekproefsgewijs controles uitvoeren. "De passagiers zullen moeten wennen aan het idee dat de NS steeds vaker met camera's toezicht gaat houden", zei de woordvoerder.

De aanpassing in de dienstregeling heeft volgens de VVMC bovendien tot gevolg dat reizigers vaker moeten overstappen. Daar komt bij dat de treinen kleiner worden, waardoor de passagiers vaker moeten staan, aldus de vakbond.

Chipkaart

Op de intercity's blijven volgens de VVMC conducteurs aanwezig. Hun rol verandert echter. De NS voert in 2006 de OV-chipkaart in, die de huidige papieren treinkaartjes vervangt. Daardoor wordt zwartrijden veel lastiger. Conducteurs kunnen zich meer richten op het geven van informatie aan reizigers.

Praatpaal

De treintaxi en fietsenstalling verdwijnen, stelt de VVMC. De grote stations zijn er straks niet meer voor de treinreiziger. "Deze zijn zo langzamerhand omgebouwd tot winkelcentra." Op kleine stations kunnen reizigers alleen nog maar terecht bij een praatpaal.

De VVMC vreest ook voor de gevolgen voor de NS'ers zelf. De spoorwegen maakten al eerder bekend zo'n duizend conducteurs te schrappen wegens onder meer de invoering van de OV-chipkaart. De vakbond is bang voor meer banenverlies.

De NS spreekt in een reactie van 'volstrekt onterechte bangmakerij'. De beweringen van de VVMC zijn 'destructief'. De vervoerder stelt dat de dienstverlening alleen maar zal verbeteren. Reizigers zijn tevreden over het cameratoezicht en de praatpalen.

Ook rijden er al jaren treinen zonder toiletten rond en is het nog lang niet duidelijk hoe de dienstverlening er in 2007 gaat uitzien. "Het is volslagen onzin om te beweren dat er dan veel minder treinen gaan rijden", aldus de NS.